30 Mayıs 2012 Çarşamba

5 ADIMDA İDEAL ÜNİVERSİTENE GİRME YOLLARI
1. Kendini Tanı
Kendini fethetmek binlerce savaş kazanmaktan daha iyidir…
BUDA
Kendini tanımak senin için ideal olan üniversitede okuyabilmek için atman gereken ilk adım. Günümüzde devasa şirketlerin çoğu önemli bir karar vermeden önce kendilerini tanımak için SWOT analizi denen güçlü ve zayıf yönlerini ortaya koyan bir araştırma yaparlar. Bireyler de güçlü, zayıf yönlerini ve onlar için fırsat ve şans oluşturabilecek etkenleri göz önünde bulundurmalı. Bu nedenle yaşamdan ve kariyerinden ne bekliyorsan bunları bir kağıda yaz. Güçlü ve gelişmeye açık olan yönlerini keşfet, ilgi alanlarını doğru sapta. Unutma doğru bir program ve üniversite başarılı bir kariyer yolunda atacağın ilk adım olacak!
2. Araştır
Araştırma yeni bilgiler yaratır.
NEIL ARMSTRONG
Hedeflerini gerçekleştirmene olanak sağlayacak programları ve bu programların hangi üniversitelerde olduğunu araştır. Örneğin; 2012 yılında sınava gireceksen 2011 taban puanları senin için yol gösterici olabilir, 2013 yılında sınava girecek öğrenciler için de2012 taban puanları yol gösterici olabilir. Araştırma sürecinde puanına, bütçene ve hayallerine uygun olan program ve üniversitelerden oluşan bir liste hazırla.
3. Öğren
Sonsuza kadar yaşayacakmış gibi öğren…
GANDHI
Bilgi karar vermeni ve sana uygun olan program ve üniversiteleri belirlemeni kolaylaştıracaktır. Araştırma yapıp listeni belirledikten sonra listendeki üniversiteleri gez, o üniversitelerden okuyan öğrencilerle sohbet et, profesörlerle tanışmak için fırsatlar ara. İmkanı varsa üniversitede bir gün geçir, derslere gir ve dört yıl geçireceğin okulun kağıt üzerinde istatistiklere dayalı bir şekilde görmek yerine gerçek hayatta sana uygunluğuna karar ver!
4. Uygula
Uygulamaya koymadıktan sonra bilginin değeri yoktur.
ANTON ÇEHOV
Artık hedeflerin belli! Kendinle, okumak istediğin programla ve üniversite ile ilgili yeterince bilgi sahibisin. Artık amacına ulaşmak için disiplinli bir şekilde çalışmalı ve zamanını en iyi şekilde yönetmelisin. Hedefindeki üniversitenin puanına ulaşabilmek için eksik konularını belirlemeli, tamamlamalı ve diğer konularda da bilgini pekiştirmelisin!
5. Rahat Ol
Bu süreçte lise günlerinin keyfini çıkarmayı unutma. Disiplinli, bilinçli ve sistematik çalışmaların meyvelerini verecek!